joi, 14 iunie 2012

La mijloc de ciresar

Scriu greu. Sunt atatea de facut, incat sunt intr-o permanenta stare de oboseala. Seara nu ma pot urni la scris, desi as vrea...
In fine: ce mai e nou: Minitehnicus avanseaza frumusel, ajutat de ultima lui jucarie (care le pune in umbra pe toate celelalte la un loc):
Pe alocuri am mai invartit si eu la betoane, dar ajutor de baza ii e acum flacaul nostru cel mare, proaspat iesit din sesiunea de vara. Am terminat cu burlanele bagate in canal, chestiunea cea mai grea se pare. De-acum urmeaza numai si numai "reabilitarea termica".
Gradina se dezvolta cu rapiditate si orice intreval de cateva zile in care nu fac decat sa o ud, ma arunca inapoi: rosiile fac imediat copili, copilii fac flori, tulpinile lor se lungesc foarte tare si sforile vechi nu mai fac fata, vantul le culca la pamant, fasolea oloaga face pastai ascunse ochiului, salata da sa faca floare, morcovii se palesc daca nu-i ud de doua ori pe zi... etc.
La capitolul rateuri trebuie sa inscriu cartofii din saci. I-am tot umplut cu pamant, dar n-am stiut ca trebuie sa ma abtin cu udatul. Se pare ca i-am udat prea mult si au putrezit tulpinile ingropate deja in pamant. Ma rog: la anu' am sa stiu mai bine, pentru ca "tot patitu-i priceput". A trebuit sa-i rastorn si sa ma multumesc cu cativa cartofiori roz, dulci si buni ce-i drept...
Dupa cum se vede in fotografie, am scos si cativa morcovi colorati. Sunt teribil de desi si trebuie rariti. Cei mov sunt foarte dulci. Cei albi si cei galbeni sunt ciudati. Nu te astepti sa aiba gust de morcov si totusi...
Salata chinezeasca si spanacul le trec tot la esecuri. E drept ca ladita cu spanac nu prea are soare. O ecraneaza tecoma. Salata bok choy trebuia rarita si nu m-am indurat (boala veche...) si a inceput sa faca floare. Trebuie culeasa si folosita la pachetele de primavara. In locul lor pregatesc niste ridichi noi. Am cumparat unele cu termen de 18 zile!
Ardeii sunt splendizi. Ce-a fost anul trecut e nimica fata de anul asta. Soiul asa-zis "potop" imi da cele mai mari satisfactii: primii ardei sunt mari de tot, deja buni de cules.
L-am rugat pe Minitehnicus sa-mi cumpere din piata rasaduri de ardei kapia. A luat si el ce-a mai gasit... Dar i-am curatat de frunzele stricate, i-am primenit, i-am pus in pamant bun de tot... pe unii in lazile mari, pe altii in jardiniere. O sa-i mut dupa ce prind puteri. Deocamdata stau cumintei in raftul facut de Minitehnicus (superutil, asa cum am si banuit!):

Vinetele sunt inca mititele din cauza rateului cu primele seminte de anul asta. Am pierdut cel putin o luna, dar n-am vrut sa cumpar rasaduri gata facute. Vom trai si vom vedea...
 Cu castravetii la fel. I-am plantat de trei-patru ori pana sa-i am pe cei de acum. Deja le-am rupt motul ca sa se ramifice. La unii se vad deja castraveciorii mici, mici de tot:
Fasolea oloaga imi da deja primele pastai, iar cea urcatoare a inceput sa infloreasca.
La capitolul recolta, salata ramane deocamdata in top. Culeg cate un lighean de-asta cam la 3-4 zile:
Si-acum, perla coroanei: rosiile. Fara cuvinte:


Murul s-a intrecut pe sine anul asta: e de speriat cate mure poate sa aiba la un singur ciorchine!


7 comentarii:

  1. bun e un minitehnicus la casa omului, sa-ti traiasca! iar de noua lui jucarie... bine ca domnul meu nu da cu ochiul pe-aici ca cine stie ce idei i-ar veni.
    gardiana ta e cu o luna inaintea gradinii noastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E mai cald aici. Canicula asta de asfalt e criminala. Si cand ma gandesc ca vara era anotimpul meu preferat...

      Ștergere
  2. Te invidiez pt ardei. Ai mei abia acum incep sa infloreasca :((

    RăspundețiȘtergere
  3. marian, ai mei sunt fix cum erau cand i-am plantat acum mai bine de-o luna

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu te invidiez pentru ardei,:)!
    Ai cumparat semintele din magazin sau de pe net. Aceeasi intrebare si pentru semintele de bok choy.
    Nu stiu de ce dar si noi am gasit greu rasaduri de ardei kapia. Anul viitor imi fac eu rasadurile.

    RăspundețiȘtergere
  5. Semintele de bok choi sunt cumparate de la magazin. Dar nu inseamna ca nu sunt bune, doar ca trebuiau rarite si pe mine nu ma lasa inima. Credeam ca o sa fac asa ca la salata cealalta: o sa le tund frunzele mari si planta o sa se dezvolte inainte... se pare ca nu se poate asa.
    Ardeii mei din semnite au pierit din cauza ca n-am avut un pamant bun. Asa ca a trebuit sa cumparam rasaduri din piata. Am cativa si de-ai mei, dar sunt mult mai mici (nici n-au facut floare) fata de cei luati din piata (porniti - probabil - de prin ianuarie-februarie in sera).

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc! Am intrebat de seminte pentru ca vreau sa plantez si eu salata choy si nu am vazut pana acum in magazin.
    O sa fiu mai atenta in toamna.

    RăspundețiȘtergere