duminică, 15 iulie 2012

Gradina la mijlocul lui cuptor

Mi s-a stricat laptopul si mi-e peste mana sa postez de pe celelalte trei calculatoare din casa. Copiii sunt practic sudati de aparatele lor din prima secunda cand se scoala (undeva in jurul orelor 15) si pana dimineata     la ora 5 cand se culca. Iar la calculatorul din birou nu-mi vine sa stau pentru ca acolo nu avem aer conditionat si nu mai suport caldura. Sper sa pot macar recupera datele de pe hard... Ma rog, o sa vedem...
In gradina s-au intamplat multe: si bune si rele. Sa incep cu relele: se pare ca am un virus destul de des intalnit: cel al mozaicului. Pleaca de la castraveti si se intinde cu repeziciune. Trebuie luate masuri destul de radicale si, oricum, nu trece ani de zile. Sunt un pic deprimata din cauza asta. In orice caz, in decurs de o saptamana am pierdut toata fasolea. A trebuit sa iau hotararea sa o scot pe toata pentru ca oricum se stricase si mai exista si pericolul sa se intinda.
Diferenta dintre poze este de vreo trei zile. Cel mai tare m-am chinuit sa adun toate frunzele ca sa nu se imprastie prin toata gradina.
Ma intreb daca se mai merita sa mai insamantez inca un rand. Are cineva idee daca mai rodeste pana in toamna? Am citit undeva ca fasolei si mazarei le plac temperaturile mai scazute pentru a inflori si a rodi. M-as bucura daca m-ar sfatui cineva care se pricepe...
Alt lucru neplacut este evolutia murului. La inceput am crezut ca s-a imbolnavit si el, dar acum am ajuns la concluzia ca nu l-am taiat mai drastic, ca i-am lasat prea multe tulpini si acum nu le poate "duce" pe toate. In partea de sus arata ca toamna, cand i se usuca frunzele si ii mai raman fructe inca necoapte pe care saracul se grabeste sa le coaca pe ultima suta de metri.
Si-acum sa ajungem si la lucrurile bune: Iata ce-am mai cules in ultimele daua saptamani:
Dupa cum se vede, am inceput sa culegem rosiile noastre, puse de noi de la samanta. Declar cu mana pe inima ca pentru mine nu exista rosie mai gustoasa decat black cherry. Mi se pare ca are un gust incredibil de bun. Mai sunt bune si altele, dar cele mici si negre le intrec pe toate. Le astept acum cu nerabdare pe cele negre ca ciocolata. Se pare ca astea sunt si mai si.
Fata de anul trecut am schimbat regimul de udare. Anul trecut le udam in nestire: si dimineata si seara. Acum am invatat sa ma abtin. Ud la aproximativ 2 zile chiar si pe caldurile astea insuportabile. In plus cele pe care le-am musuroit sunt incredibil de fericite si si-au facut radacini suplimentare. Am plantat craite pitice intre firele de rosii, iar anul viitor o sa pun si galbenele, busuioc si caltunasi. Din pacat in primavara nu am gasit seminte, iar acum e prea tarziu.
Am stropit cu Ridomil - preventiv - pentru ca mi-e frica de ploile care vor veni. E prima stropire contra manei de pana acum. Am mai dat acum o saptamana cu insecticid pentru ca aparuse, firav de tot, musculita alba la vinete, ridichi si rosii. In plus asa am salvat dovleceii si castravetii de la pieire. Erau plini de afide. Am dat impreuna cu Ridomilul si cu un ingrasamant foliar (bio). Iata cam cum arata in prezent gradina mea:

19 comentarii:

  1. Desi pare asa ca un ochi rade si unul plange cred ca mai mult unul rade nu?

    Cand visam eu gradinarit aveam in minte imaginea idilica de pe cand eram mica si mergeam pe la bunici si matusi. Nu ma gandeam ca natura este atat de bolnava si ca-mi va trebui atata stiinta pentru doua cepe si trei pastai.

    Cand mai putine daune si cat mai multe bucurii!

    P.S. Oricum, daca ai gradina ta si cand nu-i ...tot este!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, gandesc la fel. Oricum iesi castigat.
      Mama avea o vorba: "Pierzi, castigi, negustor te numesti!". Cam asa si la noi. Oricum suntem gradinari, chiar daca mai suferim cate un esec.

      Ștergere
  2. Erata: cand mai putine=cat mai putine

    RăspundețiȘtergere
  3. Superba gradina! Felicitari!
    Ce fel de ingrasamant foliar?

    RăspundețiȘtergere
  4. De unde aveti semintele de rosii mari roz?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt Negre de Crimeea. Mi le-a trimis o prietena din Germania. Am mai vazut ca mai sunt persoane care au. Nu stiu daca sunt hibrid sau nu.

      Ștergere
  5. La mine ofilirea la vinete a venit prima si am dat cu spay de usturoi pe restul gradinii preventiv. In fine, eu am pus si sambata boabe de fasole oloaga si sper din tot sufletul sa rodeasca. Asa am inteles ca merge semanare esalonata iunie-iulie. Acum incearca, macar cateva cuiburi.
    Vreau sa fac un blog cu schimburi si vanzari de seminte, de butasi sau plante si rasaduri, asa ca daca iti surade ideea, opreste seminte de la rosiile acelea bestiale, dar numai daca nu sunt hibride sau de la tot ce ai prin gradina si trecem la schimburi, ce zici? Numai intre noi fetele:))
    Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumusica gradina.
    Da, virusul de care vorbesti e paguba mare. Daca s-a instalat la castraveti se va extinde la tot din jurul acestora.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-am avut si anul trecut, dar pe atunci nu stiam ce si cum. Iar anul asta s-a instalat din prima la castraveti si la fasole. Si rosiile au ceva, dar pare diferit. Inca nu stiu ce e. Se ingalbenesc frunzele, dar parca nu are aspect de mozaic... Sunt inca in cercetari.

      Ștergere
  7. Hop si eu cu problemele! Si mie mi s-au ingalbenit/uscat frunzele de la rosii - cele de jos deocamdata, dar parca s-ar extinde. Si anul trecut am avut o problema asemanatoare, pe care nu am tratat-o cu nimic si fructele nu au fost afectate, insa anul asta parca este mai rau. Poti sa imi dai/dati vreun sfat? Dar te rog sa nu imi spui de zeama de urzica, ca nu am. In rest, felicitari pentru gradina si recolte! Salut si ideea cu site-ul cu schimburile. Pun si eu de o parte ceva seminte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alaltaieri am stropit cu un cocktail de zeama bordeleza si Bravo. Dupa ce, in prealabil, le rupsesem iar, a nu stiu cata oara, frunzele bolnave... Vad ca s-a mai oprit un pic evolutia... Nici eu nu stiu ce sa fac, am tufe (desi nu mai stiu de ce le zic asa, ca sunt doar niste bete lungi si goale cu fructe jos si cu frunze doar de la 1 metru de la sol...) care mai au frunze doar in sus. Arata jalnic. Alt cuvant nu gasesc. Poate fac maine niste poze sa va arat...

      Ștergere
  8. Eu am semanat fasole oloaga anul trecut mult mai tarziu, pe la jumatatea lui august. Si-a iesit, si-a rodit. E drept ca toamna a fost calda si blanda pana tarziu, in octombrie.

    RăspundețiȘtergere
  9. of, cu bolile astea la plante! cand m-am apucat de gradinarit nu m-am gandit si la ele :(
    daca nu citeam la tine, n-as fi stiut ca am si eu virusul asta al mozaicului. fasolea s-a uscat in doua - trei zile complet. nu i-am facut nimic, ca n-am stiut ca e bolnava, am lasat-o acolo unde s-a uscat iar acum vad ca au dat frunze noi. la un metru mai incolo este un castravete care n-are nimica nimicuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-a fost frica sa nu se extinda si mai mult si am rupt-o pe toata. Acum spalierul cu sfori arata trist , asa gol-golut si nefolosit... Toata lumea care trece prin gradina ma intreaba de ce nu pun ceva in loc...

      Ștergere
  10. Cu ani in urma cand am mai gradinarit m-au dat gata bolile care apareau,acum cu ajutorul internetului am mai deslusit cate ceva.
    In 2010 gradina era plina de afide,paduchi si alte alea ,a iesit ceva ,dar m-am pus pe studiat ,mai ales ca vroiam ceva bio,asa ca in 2011 si anul asta am plantat plante sanitar la greu,busuioc,cimbru,craite,galbenele,levantica,etc,vezi in albumul foto ,nu au mai fost afide,purici ,musculite albe,doar omida verde de la fluturele maro isi cam facea de cap,o sa-i gasesc si lui nasul.
    La partea cu ciupercile e mai complicat ,ele sunt mai perfide,se intind parsiv de repede,ce ai patit tu am patit si eu,eu le-am stropit cu macerat de urzica,humusil,zeama bordeleza,dar caldurile si-au spus cuvantul ,rosiile le-am chelit ca si tine si tot au rodit .Fasolea in schimb a rodit anemic ,am scos-o .
    Am avut si eu cateva fire cu rosii negre ,dar mie mi s-au stricat in vrej ,ale tale sunt foarte faine.
    Vinetele tale vad ca au facut ceva ,la mine nu au vrut si le-am scos.
    Ce am obsevat ,udare zilnica vrea dovleceii,castravetii,o zi da, una nu, ardeii si vinetele ,iar rosiile si celelate la doua zile ,asta cand este canicula iar mai pe racoare la o saptamana.
    Ai ,ca iar m-am intins la vorba ,
    succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere