marți, 26 februarie 2013

Tratamente rasaduri

La anu' o sa pun toate semintele in pastile de turba si apoi transbordare fara nici un deranj in pahare. Paharele de turba mucegaiesc. Nu ai cum sa le tii uscate. Pamantul trebuie sa fie umed, iar ele se uda si ele.
Deocamdata an stropit cu Merpan si o sa le dau si Previcur (asta era obigatoriu, oricum). Vad ca mucegaiul a mai dat inapoi, dar a aparut acum pe exteriorul paharelor. E foarte greu sa le manevrezi, pentru ca ti se rup in mana. Nu stiu cum am sa o scot la capat... Oricum, e mai bine decat anul trecut cand mucegaiul era fuioare-fuioare la suprafata pamantului. Chestia ciudata e ca nu mi-au rasarit decat vreo 60-70% din seminte. Unele dintre ele fiind scumpatanii, aduse de prin tari straine... Nu-i bai, ca am tot timpul sa mai pun si seria a doua, si chiar si pe-a treia, dupa cum ma incuraja ieri seara patronul de la fitofarmacia.ro. Un domn tanar si dragut, care mi-a adus acasa toate produsele comandate fara nici un ban suplimentar (am insistat si nu a vrut sa ia nimic in plus pentru transport) si care mi-a promis si ca-mi face rost de BIOL 555!!!! Nu se mai gasea nicaieri, am trimis mailuri in mai multe locuri si nimeni nu-l mai avea deocamdata, iar eu nu vreau sa schimb ceva ce a fost bun. E bio, e eficient... de ce sa-l schimb? Am mai vazut eu niste graunte interesante, facute din gainat de pasare si cred ca am sa ma bag si la chestiile alea daca nu ma ajuta cineva de la tara (care mi-a promis deja) cu gainat adevarat. Sa nu radeti, dar Minitehnicus a zis ca, daca vreau eu, o sa facem si o excursie la padure ca sa adunam urzici pentru macerat.

10 comentarii:

  1. pai asa am facut si eu pentru urzici, am cules de pe marginea santului in drumul spre tara, altfel cum?
    ideal ar fi sa am in padurea de langa mine urzici, ca le-as culege si pentru mancare la vremea asta, dar culmea, nu sunt deloc!
    la ce ati folosit voi BIOL 555? si unde e fitofarmacia asta minunata, sa o vizitez si eu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai cine e la tara le mai ia de pe langa un gard, ceva... Noi, astia de la oras... Daca am ajuns sa cer gainat de la rude... Astia de la tara suspina dupa viata de la oras si zic ca am innebunit noi de ne legam la cap cu atatea hangarale. Pai eu am rude la tara care cumpara rasadurile. Mie mi se pare ca trisezi daca le iei gata crescute si le pui doar in pamant.

      Ștergere
    2. dar ce spuneti de o mica plantatie de urzici pe langa gard? eu am in 2 locuir, unul spre sud - deja au aparut acum, altul spre nord - in iunie am urzici crude.

      Ștergere
    3. Da, dar de unde sa iau seminte? Asta ar rezolva totul.

      Ștergere
  2. Am uitat sa spun despre fitofarmacie:
    www.fitofarmacie.ro
    Au sediul in Baneasa si mi-a zis patronul ca vine el si mi le aduce ca sa nu ne mai incurcam cu posta sau cu curieratul. La 12 am facut comanda, pe la 2 dupa amiaza m-a sunat si mi le-a adus pe la sase seara.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu pun de 20 de ani si mai bine rosii in felul urmator:Amestesc pamant cu gunoi de grajd macerat bine,cu nisip.Nu am niste proportii stas,le amestec dupa cum imi pare mie la pipait.Bun,si cu acest pamant umplu rasadnitele facute de sotul meu,din tebla.
    Le pun initial in casa,la caldura vreo doua zile,sa se incalzeasca pamantul.Apoi cu o spatula mica fac santuri in pamant si cu o penseta pun semintele de rosii.le acopar si ud putin.Le pun la fereasta,langa calorifer,ca sa incolteasca mai repede.Cand s-au facut cam de 10-15 cm le scot cu grija din rasadnite si le pun pe fiecare in parte in pahare de unica folosinta.In cursul anului strang paharele de iaurt mari si le folosesc la rosii.Cand le plantez in pamant,in gradina,decat le scot din pahar,cu pamant cu tot.
    Nu folosesc nici un fel de chimicala.Le ud cu o sticla de 2 l la care i-am pus un dop perforat.Mi se pare ca tu te chinui prea mult.Incearca si ca mine.







    RăspundețiȘtergere
  4. Buna dimineata, puteti sa ne dati mai multe detalii referitoare la Biol 555 - am inteles ca este un ingrasamant natural dar, daca l-ati folosit sigur stiti mult mai multe despre el - daca se poate. O zi frumoasa va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://www.naturalbiosolaris.aaz.ro/detalii/252602/BIOL-555
      Eu l-am folosit cu mare succes. Sunt niste granule negre-cenusii care miros ca mancarea pentru caini si pisici (adica un pic neplacut) si care se pun in pamant atunci cand plantezi rasadurile sau se presara pe pamant dupa aceea. Nu se desfac imediat, ci incet, incet, asigurandu-le plantelor niste nutrienti biologici pe o perioada mai mare de timp.

      Ștergere
  5. Iulia, iti aduc eu urzica, scrie-mi pe email numarul de telefon si ne vedem si eu locuiesc tot in Bucuresti dar ma duc frecvent la gradina, unde am urizici deja crescute;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi pare rau sa aud de problemele pe care le ai cu rasadurile. Paharele alea ar trebui scoase de pe piata, ti-am scris si eu atunci cand le-ai cumparat ca le-am incercat si pana la urma am aruncat rasadurile de flori puse in ele. Am crezut ca poate nu am procedat eu corect, dar daca ai avut si tu aceleasi probleme, e clar ca sunt proaste. Poate nu e prea tarziu sa pui altele, ca sa nu te mai necajesti asa. Iar pentru ca azi e 1 Martie, iti urez o primavara senina si plina de zambet!

    RăspundețiȘtergere