miercuri, 1 mai 2013

2 Mai... Ziua tineretului

Pe vremuri eram la mare... Ce vremuri!...
Bilantul ultimelor zile este urmatorul: am pus rosiile in gradina!!!! Tineam mult s-o fac inainte de Paste si am reusit. Caldura asta mare imi cam afectase rasadurile puse pe ultimul raft: Li se arsesera frunzele de atata caldura! Am dat din ce mi-a ramas cat am putut la vecini si rude si mi-au mai ramas inca destule de dus la tara, la Buzau.
Cel mai bun raport pret-calitate la pamantul de flori:
Din pacate nu se gaseste decat la Obi, care e departe de noi...
Sunt foarte multumita de produsele de la Covera. Atat de multumita incat am mai facut o comanda de 2 milioane. Printre altele am comandat un arbust de goji si un insecticid organic, facut din plante, o chestie inofensiva si pentru planta si pentru om. Legumele se pot manca imediat dupa ce au fost stropite. Vreau sa va spun ca granulele de balegar de cal si de vaca m-au dat pe spate. Sper sa le placa si plantelor.
Minitehnicus a avut o idee minunata: in loc de costisitoarele ghivece, facute din plastic casabil in 2-3 ani, s-a gandit sa cumpere cu numai 4 lei (!!!!!) galeti de 10 l pentru constructii. Sunt exceptionale. Moi, cauciucate, cu maner, containerul ideal pentru tipul meu de gradinarit. Parca vad rosioarele si ardeii lafaindu-se la soare!
Dintre semintele puse in ghivece, cel mai repede au iesit galbenelele. Sunt total impresionata.
Am constatat cu uimire ca au mai aparut si alti cartofi din tuberculii lasati in pamant anul trecut. Au aparut chiar si din cei mov! Topinamburul e intr-o fericire maxima, trebuie sa-l tin sub observatie, pentru ca stiu ca are prostul obicei sa se intinda peste tot, chiar mai mult decat ti-ai dori.
Fasolea e frumoasa si a rezistat eroic atacului puilor de limax . In fiecare an e aceeasi problema, desi ma lupt cu Optimolul... Chestia e ca nu pot sa pun granulele alea langa plante, ca sa nu mancam si noi otrava... Trebuie sa le pun pe langa casa vecinului, acolo unde au ei niste cotloane pe sub polistiren unde se ascund si se impuiaza. In orice caz, cea mai rezistenta a fost fasolea mov: aproape ca nu are deloc frunze mancate, iar cea mai afectata a fost fasolea noastra romaneasca. Mai ales cea oloaga.
 Usturoiul verde:
Murul:
 Am desfacut minisera si am lasat numai plasa peste salata, altfel mi-o mananca vrabiile pe toata.
 Ardeii sunt micuti de tot, dar nu imi pare rau, pentru ca in lazile lor este acum mazarea pe care o astept sa infloreasca si sa rodeasca, asa ca ardeiasii mei au tot timpul sa se faca mari. Mai trebuie sa pun castravetii direct in pamant pe langa gardul din spate. Acum cel putin este rezolvata pentru totdeauna problema ancorarii lor de gard, pentru ca am sa folosesc carligele lui Minitehnicus pe post de agatatori pentru sfoara.
Mazarea:
 Rucola: creste usor, total nepretentioasa, vrabiile o ocolesc, ceea ce e un plus, si-mi mai si place de mor!
 Morcoveii:
 Fasolea din laditele de pe terasa (asta e numai una)
 Patrunjel cret:
 Si simplu:
 Rosioarele pitice au de-acum un loc foarte insorit:


10 comentarii:

  1. Ah, ce-mi place grădinăritul ăsta intensiv al tău! :) Câtă ingeniozitate și bun gust și ce rezultate splendide, inclusiv din punct de vedere estetic! E foarte fain ce faceți acolo. Bravo, bravo! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult de tot pentru aprecieri. Ne straduim de la an la an sa fie mai bine si mai eficient totul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Faina mazarea; ridichile, asemenea sunt frumoase. N-am pus niciodata ridichi, la anul incerc si eu. Avceasta din cauya solului care e "greu".

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumoasa si, dupa parerea mea, avansata gradina:ridichile, mazarea. Eu nu am reusit sa pun toate rosiile inainte de Paste, desi la fel as fi vrut, dar...nu mai am chiar multe rosii de plantat afara.
    Ingrasamantul ala granule si mie imi face cu ochiul, nu stiam de siteul amintit aici, o sa ma uit si eu la ei (le-ai facut reclama) :).

    RăspundețiȘtergere
  5. Se prefigureaza recolte bogate! Foarte bine arata gradina si aranjamentele tale astfel incat sa valorifici fiecare spatiu. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc tuturor care ne lauda. Adevarul este ca suntem nevoiti sa de descurcam intr-un spatiu mic si cu lumina putina. Gradina din spate este practic un spatiu intre doi pereti verticali de 6-8 metri (calcanele vecinilor). Si mai vrem si pomi, umbra... Agricultura nu e prietena prea buna cu umbra.

    RăspundețiȘtergere
  7. Stiu cum era pe vremuri, stateam la bloc, icuiam usa si plecam la mare. Acum stam acasa, zicem ca e mai bine decat la mare (si chiar este) si de plecat plec doar eu din cand in cand la copii, la sora si inapoi.
    Ce frumos este la tine! Nu-mi imaginez cum ai ceapa asa de frumoasa intr-o lada? Aveam si eu o lada, la soare, dar nu mi se parea ca are rost si am desfiintat-o (si noi avem spatiu mic). Acum ca nu mai ploua toate cresc numai cu apa de la robinet (sotul meu sufera din asta, eu ,mai dau, pe ascuns, si la pomi - destui piersici ni-i s-au uscat din seceta de vara trecuta - asa ca...tragem mata de coada si sper sa mai ploua de vreo doua ori pana in septembrie (dar fara peripetii ).
    Iulia, intru des la tine ca sa vad cine ce a mai postat, noutati :). Te pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va trebuie niste dispozitive de adunat apa de ploaie. Eu ma inspir de pe youtube de la americanii aia unde ploaia e asa de rara si atunci isi fac tot felul de dispozitive cu bidoane, butoaie de 100 l, sau si mai mari de 1000 l... si uda gradina la greu din apa stransa. Sunt inca in tratative cu Minitehnicus, ca tare mi-ar placea si mie sa folosesc apa pe gratis!

      Ștergere
    2. Iulia, ce dimensiune (diametru) are gaura prin care picura? E cat varful de ac, mai mare, cat? (te-as fi contactat pe privat dar nu ai mai postat demult la mine si nu am e-mailul tau :( )
      As incerca la vinete sa pun doua tevi de 6 metri si sa facem noi detaliile si de asta intreb.Multumesc frumos.

      Ștergere
  8. nu am mai intrat demult sa vad ce ai mai gradinarit
    o idee organica pentru limacsi este berea
    sau o folie neagra printre plante
    spor la gradinarit si sanatate la mancat

    RăspundețiȘtergere