miercuri, 19 iunie 2013

Ce s-a mai intamplat, ce-am mai executat...

Cald. Foarte cald. Doi butuci de vie mai batraiori n-au mai facut fata si se usuca. Probabil ca varsta si-a spus cuvantul...
Minitehnicus e plin de elan si in acest avant mi-a facut o mica alee din pietris ca sa pot ajunge la compostiera si pe ploaie fara sa ma umplu de noroi. Tot el a descoperit ca seara, daca o uzi cu furtunul si mergi descult iti faci un masaj la talpi foarte placut. Aprob pozitiv.
Dupa ce i-am laudat pe cei de la Covera, a venit vremea sa-i si critic: am luat de la ei inca o sarja de ingrasaminte organice, un insecticid organic care inca nu mi-a sosit (de 2 saptamani) desi l-am platit, inca un goji si am vrut si niste scoarta de conifere, ca sa pun intre randurile de rosii si cel de castraveti, tot pentru a nu mai calca prin noroi dupa ploaie. Mi-au trimis niste rumegus gata putrezit si pe jumatate transformat in compost. L-am asternut asa cum era, ce sa fac?...
Sus, pe terasa, in lada mare, ne-am trezit iar cu limacsi de-aia mici, abia observabili, care nu numai ca mancau de tot frunzele rasadurilor de ardei, dar pe cei mai mici ii omorau de tot. Am luat inca un rand de ardei si ne-am trezit si cu astia gauriti, moment in care m-au apucat dracii, am luat Optimol si am eradicat problema. Acum arata cam asa:
Cei din galeti sunt superbi, au deja fructe.
Fasolea imi da o data la trei zile aproximativ 1 kg de pastai. Am inceput sa pun si la congelator. Cea mov e teribil de frumoasa, dar in oala devine si ea verde...
Dovleceii din ladita de sus sunt inghesuiti, dar plini de flori. Pana acum am trei dovlecei (fruncte). Ii polenizez in fiecare dimineata cu mana, doar-doar mi-or face mai multi...
Morcovii sunt adevarate tufe, pentru ca nu i-am rarit. Am scos cativa si sunt mititei spre medii. Ma joc si eu..., dar la anul nu mai pun. Nu are rost.
Am mai pus niste rasaduri de rosii uitate de Domnul in galeti, ghivece si chiar intr-un vas de portelan - fost rezervor pentru WC. O sa vi le arat cand se vor mai inzdraveni.
Am avut recolta frumusica de baby-spanac si multa, multa salata. Mai multa decat putem noi manca.
 Ceapa am scos-o de tot si maine pun alt rand. Am scos si ultimele ridichi din seria asta, si la fel ridichile mov, pe care le-am asteptat ce le-am asteptat, au facut niste frunze imense, o radacina mov, e adevarat, dar care nu s-a ingrosat deloc desi au stat la soare. In plus, erau pline de musculita alba, care a profitat imediat si s-a dus in corpore pe ardei. Oricum, n-am de gand sa le las acolo sa-si bata joc de ei. Am comandat un insecticid organic, din plante, care alunga vizitatorii nedoriti, dar am si produsele chimice necesare si n-am sa ma dau in laturi de a face o stropeala daca e cazul.
Si-acum rosiile: gratie ingrasamintelor organice si granulelor de balegar puse la radacina, am anul asta niste plante... nemaipomenite! Frunze mari, verde inchis, flori, fructe, ma rog... cate pot avea eu aici, intre pomi si calcane, dar eu sunt mai multumita ca oricand! Anul asta am si etichetat aracii, ca sa stiu pe care sa le copilesc si pe care nu. (Eu nu copilesc rosiile cherry. Mi-a vandut si mie pontul un specialist.)
Am cateva temeri, pentru ca intr-o zi, acum vreo saptamana, am gasit o omida de-aia neparoasa verde care manca dintr-o gogonea, apoi am gasit o rosioara care arata de parca era lovita la fund (anul trecut am avut boala asta si nu stiu ce-a fost, dar mi-e frica sa nu le loveasca si acum.) Si am mai gasit una parca ciugulita de o pasare. Adica mancata rotund, din mai multe locuri de-odata. Doamne-ajuta! Pana acum nu le-am stropit decat o data cu zeama bordeleza. Atat. Le-am curatat de tot de frunzele care atarnau pe pamant, asa ca acuma pot sa stau linistita o vreme.
 Iubitele mele de anul asta sunt, bineinteles, astea pitice care sunt PLINE, pline de rosii! Toata lumea se minuneaza cand le vede. Balegarul de vaca si de cal si granulele mele organice si-au facut datoria cu varf si indesat!
In rest: recoltam si mancam:

17 comentarii:

  1. Rezultate pe masura muncii depuse,ai o gradina superrrrr.
    Felicitari!
    Morcovii ii raresti consumand din ei asa mici ,in plus consumand verdeata care are o aroma grozava si multe proprietati,eu am pus morcovi special ca sa am frunze,o parte le mancam crude alta parte le-am uscat si folosit in mixul de mirodenii.
    Tomatele cherry daca nu le copilesti,fac in prostie copili iar fructele sunt f.f.mici,chiar daca le copilesti tot nu faci fata la cati copili fac din nou,eu in prima vaza le-am copilit apoi le-am lasat in voia lor.
    La cherry mie imi plac cele prunisoare sunt f.f.gustoase,carnoase si putine seminte.
    Daca ai pus si in container si ai unde il tine peste iarna poti avea rosioare tot timpul.
    Imi plac tomatele pitice cum arata,la anul trebuie sa le incerc.
    Omida verde este de la fluturele maro,buha,ea papa fructele de tomate,se aseaza in dreptul coditei si de acolo noaptea iese si isi face cheful,ori stropesti ,ori le iei la puricat ,ori le acoperi noaptea cu plasa ca sa nu isi mai lase larvele buha.
    Oricum tine sub control caci se intinde la toata gradina.
    La dovlecei vezi cand apar primii dovlecei sa ii rupi asa stimulezi productia,vezi si daca nu sunt ceva avortoni sa ii rupi ,altfel stacneaza productia.
    Pentru mulci de ce trebuie sa cumperi,faci o plimbare la padure si aduni frunze uscate,iar daca este combinat si cu conifere aduni si acele de pin ,este grozav de mulci,acum incepe secerisul ,cativa saci umpluti cu paie si ai pentru tot ceea ce iti trebuie in gradina,
    Limacsii ii ti deoparte cu cenusa,coji oua.
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, prunisoarele sunt cele mai gustoase rosii care au existat vreodata! Daca sunt si negre, e si mai bine.
      N-am mai vazut omida verde, slava Domnului!
      Cu dovleceii inca nu m-am lamurit pe deplin. Stiu ca are flori femeiesti si altele barbatesti si ca e bine sa polenizezi florile, dar se pare ca eu am numai barbatesti, pentru ca pana acum am avut un avorton si doi dovlecei, iar flori am 10-12 in fiecare dimineata!
      Limacsii i-am eradicat cu Optimol. Era pamantul infestat complet. Nu stiu daca metodele astea sunt eficiente pentru puii aia mici de tot. N-ai cum sa dai atat de mult incat ei sa nu mai poata sa se tarasca.

      Ștergere
  2. Felicitari pentru gradina. Silvia

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt in Hornbach saci de 60l cu scoarta la 24 de lei,azi am vazut! Gradina ta este superba si roadele ei te rasplatesc. Spor in continuare in tot ceea ce faceti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, pana la urma trebuie sa ieie numai ce vezi cu ochii tai. Eu am luat plasa de data asta. Restul produselor erau foarte bune.

      Ștergere
  4. Felicitari din toata inima. Este grozav ce faceti voi acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ilinca. Incercam sa fie un pic mai bine si mai frumos. O oaza de racoare si, daca e posibil, si de rodnicie in spatele blocurilor.

      Ștergere
  5. Ati executat nu gluma! Toate arata nemaipomenit, dar rosiile acele in ghiveci m-au dat gata. Neaparat trebuie sa le incerc si eu anul viitor, sa-mi spui de unde ti-ai procurat seminte. Roade bogate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rosiile alea se gasesc peste tot. Se numesc VILMA si mi se pare ca sunt de la Vilmorin. In alt an am avut TINY TIM. La fel de frumoase, doar ca anul asta sunt si mai si din cauza ingrasamintelor organice care au facut minuni.

      Ștergere
    2. Si eu iti admir rosiile pitice! am si eu unele in ghiveciul de la bucatarie (nu sunt cherry intr-adevar) dar nu au facut decat cateva, ale tale sunt de vis!Citesc si invat diverse despre gradinarit (am retinut ingrasamintele organice) pt cand ma voi muta si eu la casa (cat mai curand, sper!)

      Ștergere
  6. Foarte frumoasa, poate cea mai frumoasa gradina in containere pe care am vazut-o la noi. Sa aveti parte de zile frumoase si recolte bogate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Fara falsa modestie, nici eu nu am mai vazut la noi si am tot cautat pe cineva cu care sa fac schimb de experienta.

      Ștergere
  7. Nu pot sa cred ce ai reusit sa realizezi cu containerele si galetile alea :) Felicitari din toata inima. Sa stii ca nici eu nu am mai vazut la altcineva asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Vreau sa arat ca se poate. Trebuie numai sa vrei.

      Ștergere
  8. Foarte frumoase toate... ai atat de multe ca nu mai stiu unde sa ma uit.
    Cred ca folosesti spatiul ca si cum ai avea de trei ori pe atat...
    Felicitari si recolte bogate!

    RăspundețiȘtergere