vineri, 5 iulie 2013

Iulie. 6.

Sunt in vacanta. O binemeritata vacanta.  Am trecut in extrema cealalta: nu imi mai vine sa fac nimic. Nici macar mancare pentru cei trei barbati din casa. De o saptamana sunt pe rosii cu branza, iar eu vreau in fiecare zi sa le fac ceva bun de tot, dar picioarele nu ma duc la bucatarie. Stau cu goblenul in mana, pe terasa frumoasa a lui Minitehnicus, cu un frappe facut tot de el si savurez starea de bine. Cateodata ma duc in gradina, urc treptele imbracate in gresie de Minitehnicus (ultima lui lucrare), ma duc la polog si ma legan  o ora intreaga cu ochii la frunze...
Rosiile au inceput sa se inroseasca. Primele sunt cele din ghiveci, desigur.
Cele din gradina sunt frumoase, dar cred ca de la atata ploaie s-au manat sau ceva-ceva li s-a intamplat. Ieri am profitat de ziua innorata si le-am curatat drastic. Azi poate le vom stropi cu ceva. Pozele sunt de dinainte:
 Castravetii s-au inaltat si ei.
Sus, pe terasa, ardeii sunt luxurianti, deja unii rodesc, iar in lazile mici se pregateste o serie noua de ceapa verde, ridichi si salata. Murele se coc incet, incet. Rosiile suspendate au deja flori.
In rest, va las sa vedeti singuri:

10 comentarii:

  1. Felicitari pentru modul in care v-ati organizat si ingrijit gradina si mai ales plantele si VACANTA PLACUTA!Cu stima si respecct,

    RăspundețiȘtergere
  2. Concediu placut sa ai! Tare frumos e la tine si toate sunt frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  3. Odihna placuta si pofta mare la rosii cu branza ! Si la mine e la fel, de cand i-am lasat pe cei mici la parinti, rosiile sunt pe primul loc in meniul zilnic :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Concediu placut! si eu cand mergeam in sud la bunica mancam so saptamana numai rosii cu branza. Luam un colt de paine, il scobeam si il umpleam cu branza si ieseam in gradina la vanat rosii. Le mancam asa calde, direct din vrej :)Pofta sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc tuturor. Sper sa fie o vara frumoasa pentru toti. Deocamdata nu plecam nicaieri si intentia mea este sa-mi satisfac cat mai multe placeri cu putinta, pentru ca din septembrie o iau de coada iar.

    RăspundețiȘtergere
  6. este placut..., acolo, la voi...., mult soare si multa umbra- semne de flori si rod in toata, aceasta vara...

    RăspundețiȘtergere
  7. Tare frumoasă grădina și amenajările. Felicitări. Și concediu plăcut. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumos, mult avansat fata de zona noastra, ma bucura ce vad, felicitari, draga mea !
    Iulia, am mai intrebat si tot nu stiu si ma incearca asa o "nerezolvare a problemei" ca la fizica, haha...deci, vreau sa te intreb ce puneti in apa din sistemul de udare cu picatura? Acolo se pune si hrana pentru rosii, dar ce fel de hrana? Unii cred (sotul meu :D ) ca se pune ingrasamant lichid, ca la flori N P K . E adevarat? Fiindca, tot el sustine ca bio inseamna doar fara pesticide nu si fara ingrasamante chimice. Ma rog, eu "n-as divoorta" si tare as vrea sa stiu cum este la cei care au solarii. Oare nu mai hranesc rosiile si ardeii si vinetele cu nimic, doar cu apa? Caci noi, cand am avut pasari, saptamanl le puneam maceratul respectiv. Acum ca nu mai tinem pasari si nici vecinii, nu le mai dau nimic si unele soiuri nu prea cresc, gogonelele.
    Vacanta placuta si toate placerile dorite sa nu te ocoleasca vara asta si totdeauna! Cu drag...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Elisa, habar n-am ce pun altii in apa asta. La noi furtunul asta doar uda. Cu apa simpla. Ingrasamintele, eu le pun separat. Am cumparat de la Covera (online) niste granule de ingrasaminte organice si altele de balegar si numai pe alea le-am pus. In pamant sau pe pamant, pe langa tulpina. Tot ei au si un insecticid bio (facut dintr-o planta din America de Sud parca). Le-am luat pe toate, pentru ca pentru noi e complicat sa aducem de la tara balegar si gainat. Chiar si urzicile sunt o problema. Asa ca ne descurcam cum putem. Si eu zic tot asa ca si sotul tau: plantele astea nu pot creste frumos si sa ne mai dea si roade bogate numai cu apa si pamant. Cati se pot lauda ca au un pamant bun de tot? Eu am vazut la noi, la tara, ca nu sunt doi oameni din acelasi sat, vecini, care sa aiba pamantul la fel! La unul e puf si la celalalt e piatra! Eu caut calea de mijloc. Decat sa iau din piata legume chimizate la doua sapatamani, mai bine mananc de la mine, unde le dau numai papa bio si stropesc chiar si cu piatra vanata numai cand e nevoie urgenta. Bineinteles ca le-as da si un insecticid ca lumea daca le-as vedea in pericol, sau un Ridomil daca ar fi mana pe ele cat casa, dar macar stiu sa astept doua saptamani pana sa mananc din ele...

      Ștergere
    2. O, da, m-am lamurit, exista acum ingrasaminte naturale sintetizate sub forma de pastile, asta o fi explicatia.
      Multumesc mult, Iulia draga .La noi pamantul e bun, e gras si faramicios si tot nu cresc unele gogonele :(
      Aseara am udat si parca arata mai bine. Cred ca le voi da si lor macerat de urzici ca la vinete si ardei se vede efectul. Doar sa nu creasca frunzele in locul gogonelelor :D Iti doresc concediu placut in continuare!

      Ștergere