marți, 27 mai 2014

Sfarsit de mai

N-am mai scris de mult timp... Blogul nu ma mai atrage ca in alti ani. In gradina toate-s noi si vechi is toate... Facem cam aceleasi lucruri ca si in ceilalti ani, atata doar ca nu mai avem aceeasi putere de munca.
Recolta:
Primavara asta rece si ploioasa si-a pus amprenta pe rasaduri. Neavand lumina suficienta au crescut ca nebunele si au fost cam fragile. Se rupeau la orice manipulare. Am pus mai putine si asta nu a fost prea bine, pentru ca nu am avut din ce alege si nici ce da altora. In alti ani nu mai stiam ce sa fac cu ele, iar anul asta am mai si cumparat vreo 20 fire din piata. Altfel, pot spune ca mi-au incoltit bine semintele de la "banca de seminte". Numai un singur soi de rosii nu a iesit deloc, in rest banana, ananansul, piersica, printul negru, trufa neagra, neagra de Crimeea, benzile ciocolatii, dulcica... si inca altele au iesit, s-au dezvoltat si acum sunt in gradina. Broasca testoasa patruleaza de zor printre randuri si deja mi-a rupt vreo 3... In orice caz la anul nu mai pun rasaduri decat de rosii care nu se gasesc in piata: negre mari si mici, ananas..., iar restul am sa le cumpar din piata ca tare ieftine sunt si nu se merita sa te chinui atata cu ele prin casa.
Am luat din piata si un zmeur. Atata m-am chinuit sa prind si eu unul din betele alea care se vand pe la Indagra sau pe la hipermarketuri si n-am reusit, asa ca acum am luat cu 20 de lei o tufa cu flori si fructe.
 Fasolea urcatoare sau ce a mai ramas din ea...
 Oloaga:
 Ardeiasii mei:
 Oloaga:
 Anul asta in schimb am niste ardei frumusei, inca mici, dar nu ma supar pentru ca lada lor e ocupata cu mazarea. Nici ardei nu am sa mai cresc eu... am sa-i iau din piata si gata. Asa am facut cu castravetii de 2 ani si a fost perfect. Fasolea oloaga si mai ales cea urcatoare a fost atacata masiv e melci si limacsi. Initial nu am vrut sa folosesc Optimol, pentru ca mi-era ca mananca broasca boabele alea si moare, dar pana la urma am pus, altfel ramaneam fara fasole si vad ca n-o intereseaza deloc grauntele albastre. Distractia ei este sa manance cu sambure cu tot corcodusele verzi cazute din pom, iar papadia e un deliciu. Daca ii culegi flori de papadie si i le dai, le infuleca de-a dreptul! N-am vazut-o sa manance nimic cu atata pofta. Noutati mari nu am, toate s-au cam asezat in matca lor si se repeta in fiecare an. Compostiera nu am desfacut-o, pentru ca Minitehnicus este angrenat in alte proiecte mult mai mari, asa ca o vom desface cand va avea el timp si vom musuroi rosiile cu pamantul ala bun si roditor. A! Mi-am adus aminte ce mai e nou: am primit din Germania, de la prietena mea M., niste recipiente din geotextil (1x1x0,5m) bune pentru umplut cu pamant si acum nu stiu unde sa le pun, pentru ca pe terasa imi incape doar una si eu am 6!!! Trebuie analiza serioasa aici. In poza e una mult mai mica. Se pare ca se pot pune si in pamant pentru izolarea radacinilor. Cum am zis: analiza!

10 comentarii:

  1. eu parca am retinut ca esti din bucuresti, nu? eu am casa pe langa bucuresti si mi s-a intamplat acelasi lucru cu fasolea. zmeura mea care an de an imi crestea si se ducea si la vecini a murit 85%. mai am cateva fire ici, colo, din care sper sa se inmulteasca la loc.
    rosii nici eu nu cresc decat din astea speciale, de aceea m-am necajit maxim cand mi s-au ingalbenit rasadurile sadite afara, caci erau din seminte primite de la fetele de pe blog, crescute cu mare drag si in care mi-am pus mari sperante. dar ... daca dai pe la mine prin blog, o sa vezi. eu totusi mai sper sa-mi iasa cate ceva. pe ardeii iuti nu i-am convins deloc sa imi iasa anul asta si-mi pare rau tare, ca-mi placea mult sa iau unul direct din curte la o ciorba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate anul asta este tare ploios tocmai acum, cand rosiile sunt mici. Deja am stropit cu bordeleza, pentru ca am mai patit-o urat alta data si m-am invatat: inainte de ploaie si dupa ploaie neaparat antifungicid.

      Ștergere
  2. Bine ca mai zici si tu ceva :) Trebuie sa stii ca sunt ani si ani in agricultura si gradinarit: anul asta fasolea urcatoare cumparata din piata de la babuta , mi-au iesit 5 fire, dovleceii au iesit greu de tot ca si castravetii, rosiile mele s-au dat dupa moda vedetelor de televiziune, is blonde pe jos :))))))))) dar nu disper. Toate o sa-si revina si o sa faca rod mai mult sau mai putin, dar distractia conteaza. Eu nu am alta ocupatie ca voi asa ca mer'em inainte ca inainte (anul trecut de ex. ) o fost mai bine :)
    Sanatoasa sa fii, Iulia draga, caci restul vine de la sine.Si eu iti doresc multa sanatate dar si chef de gradinarit (ca cine mai are gradinisuspendate ca Semiramida, ha? )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai tocmai aici e buba: ca nu stau prea bine la capitolul sanatate... Si de-aia nu am chef de nimic, nici de blog, nici de gradina...

      Ștergere
  3. Ardeii arata grozav de bine ! Cu castravetii si eu fac la fel, mai cumpar, mai primesc :) Si parca vad ca anul asta o sa urmez aceeasi reteta si cu dovleceii, nu se dezvolta neam, au doar patru frunze si de cand a inceput canicula bat pasul pe loc ... Dar vorba Elisei, mergem inainte ! Eu iti urez o recolta cat mai buna, Iulia, sanatate su spor in toate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi ne luptam cu melcii si limacsii la castraveti si la fasole. Ei mananca, noi cumparam altii!

      Ștergere
    2. eu am luat rasaduri de rosii de tot felul, inclusiv negre si ananas din hornbach

      Ștergere
  4. Si noi ne luptam cu limacsii. Am tot pus cenusa, mulci de gazon, frunze de rosii drept mulci, capcane cu bere. Avem curtea plina de puiet de limacsi. Cred ca sunt sute...Dar am mancat pana la urma si noi si ei...si salata, si ridichi si capsuni. Ne-am ospatat impreuna :)
    Felicitari pentru imaginatie si gradina. Mereu mi-a placut sa vad ce idei ati mai avut.
    Va doresc multa sanatate si credinta in Domnul Isus Hristos! Pentru ca la Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinta!
    Cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi pare rău să descopăr sentimentele care se desprind din randurile tale. Știu mai de demult cum este să fii dezamăgit în grădină. Asta se-ntâmplă când obosești, când ești îngrijorat din alte motive sau când ești tu bolnav sau pur și simplu când te plictisești. Grădina te simte, devine vulnerabilă și se resimte.

    Dacă te automobilizezi și te încurajezi și acționezi, așa cum poți tu, un pas cât de mic dar să te miști, să faci imediat ceva, rezultatele nu întârzie să apară. Și binele ți se-ntoarce! Vezi îmbunătățiri în grădină?! Și dispoziția ta, sau sănătatea se schimbă în mult mai bine.

    Putință și dorință îți doresc! S-auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere