vineri, 17 octombrie 2014

Povestea painii

Ieri a fost ziua lui Minitehnicus. Si, pentru ca aveam si invitati, am copt patru paini. Tot la plesneala, fara nici o reteta. Au fost deliciu! Nu ca spun, dar vreau sa zic... Iar Minitehnicus a incins gratarul pastrama si cu carnati de Plescoi facuti de manuta lui.

17 comentarii:

  1. La multi ani sotului tau!
    Iulia, cred ca conteaza si unde coci painile? Ai cuptor in curte? Le coci toate patru deodata ori pe rand?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru urare si va doresc si voua, tie si sotului, precum si baiatului, nurorii si nepoticai tot asa: multi ani fericiti!

      Ștergere
  2. La multi ani sotului tau!
    Iulia, cred ca conteaza si unde coci paine? Le coci pe toate deodata in cuptorul din curte sau pe rand in aragaz?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le coc in aragaz obisnuit, fara sa stiu temperatura. Dau din buton mai sus sau mai jos la inspiratie. Cand vad retetele alea cu 25 minute la 280 de grade, apoi 15 minute la 200 de garde, imi vine sa rad.

      De copt le coc cate doua in vase yena ovale cu capac. din fericire am doua identice care au loc amandoua deodata in cuptor. mai intai stau cu capac si se coc la aburii proprii, ceea ce-i face o coaja crocanta, apoi fara capac. Cam 30 de minute cu si alte 30 de minute fara. Aproximativ. Nostimada este ca una avand acum si cantar electronic, desi nu cantarisem deloc ingredientele, cineva a zis sa cantaresc painile. Diua aveau EXACT 1150 grame, iar celelalte aveau 1008 si 1016 grame. Portionate la ochi! Mama, mama, ce ochi am!!!!
      In orice caz eu ma declar in sfarsit multumita de painile mele. Pur si simplu nu se compara cu cele facute cu drojdie de bere. Nu exista termen de comparatie la textura, miros, gust. Culmea e ca se mentin foarte bine zile intregi. Nu-ti mai spun cum sunt cand le prajesti.... Minune! Cat timp am pierdut... Puteam sa fac paine de-asta de-acum catva ani buni...

      Ștergere
  3. As vrea eu cuptor in curte... Mi-a promis Minitehnicus ca-mi face. De doi ani mi-a promis. Sunt sigura ca se va infaptui si dorinta asta a mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta ca , acum, daca tot faci paine atat de des, o sa ai cuptor in curte. Am vazut cum se face, e usor daca ai materiale, as fi vrut si eu sa incerc caci, noi, nu facem niciodata gratar in curte (nici in casa) si un cuptor m-ar bucura si pe mine si pe....batranetile mele :))))))))))))

      Ștergere
  4. La multi ani sotului tau!
    Te admir pentru treaba cu painea, eu nu mai am tragere de inima. Imediat dupa ce m-am mutat am tot copt si eu, dar la un moment dat "mi s-a luat". Comoditatea, bat-o vina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru urare.
      Stiu ca e o exaltare si la mine si am mai trecut si eu prin perioade de delasare. Era un timp cand faceam mereu paine impletita si placinte. Sper sa nu-mi treaca si de data asta. E o jucarie noua pentru mine, recunosc.

      Ștergere
  5. Multi ani! si la cat mai multe idei bune puse in practica :)

    RăspundețiȘtergere
  6. la multi ani, sa fiti frumosi, sanatosi, fericiti.

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani sotului! Sa fie sanatos si la fel de inventiv si harnic ca pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  8. La Multi Ani! Sa fiti fericiti si iubiti!

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani ! Si mancarea arata foarte gustoasa. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere