marți, 11 septembrie 2012

La mijlocul lui rapciune

Cronica lunii septembrie cum s-ar zice:
Rosiile sunt de domeniul trecutului. Le-am scos aproape pe toate. Culmea este ca primele care au rodit sunt si ultimele care ne bucura acum: este vorba despre cele cu mot, cumparate rasad de la piata.
Spalierul lui Minitehnicus a fost populat iar:
Am pus un nou rand de castraveti si sunt acum in floare. Sper sa mai mancan ceva castraveciori verzi de la ei.
Am mai pus fasole oloaga si aceasta are deja pastai. La anul voi pune fasole in mai multe randuri de-a lungul intregii veri.
Am pus pe 1 sept. mazare. A rasarit imediat si acum este inaltuta. Am mai semanat si ieri. Nu stiu daca voi mai apuca sa vad pastai la aceasta din urma, dar la mine este totul un experiment, asa ca n-am ce pierde. Poate ca din experienta mea vor trage concluzii si altii.
Am plantat salata iceberg, inca un rand de ridichi (cred ca sunt penultimele) si inca un rand de arpagic. Sus, pe garaj, am pus in laditele de pe margine multa fasole galbena. Sunt curioasa si aici ce-o mai apuca sa iasa... Ardeii sunt plini, plini de roade. Mai ales cei kapia sunt acum in toata splendoarea.
Prunii se rup de prea multe fructe, iar marul din gradina din spate ne-a omorat cu merele rosii dulci-acrisoare. Am facut placinta cu mere de nu mai stiu cate ori...
In rest, ceea ce-am mai cules in ultima vreme - mult, putin - arata cam asa:
Sus, pe terasa, mai am un moriv de bucurie pentru ochi si nas: Ghivecele cu ardei si cu BUSUIOC mov:

10 comentarii:

  1. Sa sti ca mazarea se poate consuma si asa, plantuta mica sub forma de salata, foarte frumos e la tine :)mica si bogata

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar m-ai zapacit cu salata si ridichiile tale :).
    Frumoasa gradinuta ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum am pus salata si ceapa care vor tine pana la venirea zapezii. Ridichi cred ca am sa mai pun inca o data, cam peste doua saptamani. Daca vine frigul, pun iar prelata de plastic, asa ca primavara. Refac sera si mai prelungesc culturile.

      Ștergere
  3. Ghivecele alea cu busuioc si ardei sunt atat de dragute! Mi-ai dat o idee pentru la vara (care va sa vina), doar ca mi-ar placea sa imi impodobeasca masa de pe terasa. Sa stau la masa, sa le admir si sa le miros...Si as pune si un fir de cimbru, pentru diversitate. Frumos, totul este frumos la voi in gradina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Am sa pun la anul iar si am sa le pun in ghivece de-astea mari, pentru ca am avut si in jardiniere, dar n-au crescut tot asa de inalte si bogate.

      Ștergere
    2. Da, insa eu le-as vrea asa, mici, pentru decor. Anul trecut am luat un plic de seminte de rosii Minuscolo, am facut rasad si doua plante au ajuns in gradina. In toata gradina cu rosii inalte de 2,5 m se vedeau 2 locuri goale - de fapt acolo erau aceste minuscolo care aveau vreo 20 cm inaltime, cu niste puncte rosii cat unghiuta - daca stiam ca raman asa mici, le puneam intr-un ghiveci, dar m-au luat prin surprindere. Daca mai gasesc seminte, voi cumpara pentru la anu'. Rosii de jucarie.

      Ștergere
    3. Am avut si eu rosii pitice si anul asta, si anul trecut. Anul trecut am pus si eu cateva in gradina, gandind ca vor merge mai bine decat in ghiveci. NICI VORBA! Le-a mers mai bine celor din ghivece.

      Ștergere
  4. Cred ca la dimensiunile gradinilor ne potrivim :) Si la mine e mititica, dar pun in ea de toate pentru toti.
    Imi place, ca esalonezi culturile si faci experimente, Iulia. Asa ai mereu trufandale :)
    Cu busuiocul ai dreptate, ii merge bine in ghivece cu mult pamint, face radacini bogate si are nevoie de multa apa. De aia nu-i place in jardiniera.
    Si daca ai multe mere, poate pui de niste otet. Eu n-am facut niciodata, dar as incerca ...
    Numai bine si spor la treaba !

    RăspundețiȘtergere
  5. Grozava gradina ta suspendata.
    Busuiocului ii place un recipient mare sau direct in pamant ,neinghesuit ,atunci ai sa vezi cata se face,vezi in albumul meu de mirodenii ce tufe uriase,nu-mi inchipuiam sa creasca asa.Eu le-am pus ca plante sanitar in special ,si-au facut treaba,dar m-au si bucurat de frumusetea si mirosul lor.
    Am avut trei soiuri de busuioc,cel din ghiveci a crescut modest,cel crescut pe parcela a fost frumos,dar cel pus printre plante era urias,mai ales cel cu frunza mare verde.
    Stii ca daca il tai la vreo 10 cm de sol creste din nou ,asa poti avea 3-4 recolte .
    Merele ,pune si de un otet de mere ,am facut anul trecut ,este super si nu se compara cu cel cumparat.
    vezi http://rami86.sunphoto.ro/Diverse_borcaneli/pagina8
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere