duminică, 13 ianuarie 2013

Pregatiri serioase pentru sezonul viitor

Gospodarul isi face iarna car si vara sanie. Parca asa am invatat cand eram mici, nu?  Azi am fost la Baumax si ne-am luat araci. Frumosi, inalti - 2,10 m, metalici cu invelis verde de plastic, cu cioc in varf pentru infigere usoara si crestati in cruce in capatul de sus... 8 lei bucata. 50 de bucati. Plus sarma imbracata in plastic verde pentru ancorarea aracilor. In total peste 5 buli... Ne-a cam usturat la portofel, dar nu-mi pare rau. Am vazut  vara trecuta la un vecin cum poate arata reteaua asta de araci (pentru rosii, bineinteles...) si - instantaneu - Minitehnicus a decis ca vrea si el  asa ceva la noi in gradina de-a lungul celor patru santuri cu pamant.. Mai ales ca vara trecuta ne-au suparat rau de tot aracii. Nu i-am taiat si reascutit; am zis, ca romanul, "las-o ma, ca merge-asa!" si in mijlocul verii, cand s-au ingreunat rosiile, aracii au inceput sa cada unul cate unul cu tot cu plantele pline de fructe. Numai eu stiu ce ancorari de groaza lumii am facut ca sa se mai tina in picioare cat de cat!... Anul asta insa va fi geometrie in spatiu curata! (Asta ca sa rimeze cu meseria mea de-acum...)

12 comentarii:

  1. DupE buget, dom'le, e o investitie inteligenta, ce sa mai.
    Noi mergem in fiecare an la bunici si facem acolo 80-100 bucati de araci, drepti, ascutiti, e "moca", dar e ceva de munca, in schimb :)
    La noi sunt inca atat de multe de facut prin curte, incat pur si simplu nu stim pe ce sa dam banii mai intai.
    Iti doresc sa-i infigi cu draga inima, sa ii cocoseze productia de rosii de anu' asta!
    Spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am comentat de pe contul gresit, eh. Greseala reparata partial prin comentariul asta :)

      Ștergere
    2. Am inteles.
      Pai ce sa-i faci... asta e agricultura urbana. Daca stai la tara se mai lipesc de tine niste araci, dar aici, la noi... Pe urma, trebie scurtati in fiecare an ca sa le elimini partea care a stat in pamanat si a putrezit. Dupa un timp te trezesti cu niste araci prea scurti. Sunt soiuri de rosii care cresc peste 2 metri! Ce te faci? Astia macar n-au moarte... Sunt din aluminiu si plastificati la exterior.

      Ștergere
  2. Stai sa inteleg. 5 milioane pe araci!?
    Mai sa fie!
    Cam mult, cam mult, cred ca trebuie sa arate grozav!
    Cam inalti totusi la 2,1 m...
    Eu o sa incerc o metoda mai ieftina. Ii bag in smoala la cap, iar partea de sus o dau cu o bidinea cu var. Asta ca sa scap de obsesia ca ar avea cine stie ce acarieni si bacterii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da.... 5 milioane pe araci. Cam mult, nu? Si in primavara iar pamant, nu stiu cati saci... Acum imi trebuie si niste jardiniere mai solide pe noile pervazuri... Umplute si alea cu pamant.... Cam costisitoare pasiunea asta a mea cu gradinaritul... Sotul mai caraie... Anul asta ar trebui sa refacem si lazile cele mari. Intra intr-al 4-lea an de existenta si se cam resimt. Au fost facute din PAL si-acum ar trebui sa le facem din lemn ca sa tina mai multi ani.

      Ștergere
  3. Asa investitie mai zic si eu! Noi luam de pe strada, vin oamenii de pe sate cu caruta plina de "poci" pentru fasole, din alun si le folosim mai multi ani caci partea care a stat in pamant o rupem, apoi al doilea an tot la fasole, iar al treilea an la rosii, caci raman destul de lungi. Si eu am rosii de 2 metri, dar tot nu as da atatia bani doar pe araci.
    Insa am si eu ciudatenia mea, vreau sa iau umbrele transparente pentru rosii, doar cateva ca sa vad daca merge, ca m-a innebunit grindina din ultimii ani :)
    Si mai am o problema, nu gasesc solutia optima pentru parcelare, asta-mi da deja batai de cap si insomnii.
    Si, culmea, sunt obosita fie ca am lucrat , fie ca am stat toata iarna prin bucatarie :( cred ca-i mai usor sa te misti decat sa stai.
    Spor la planuri, draga Iulia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta cu umbrelele transparente m-a dat gata! Si mai zici de mine cu aracii... Nici nu stiti ce frumosi si ordonati arata! Am vazut la cineva si mi-o fi placut si mie, dar Minitehnicus oricum n-a mai avut liniste pana nu si-a luat si el!

      Ștergere
  4. Să-i stăpâniți sănătoși. Într-adevăr va fi o treabă foarte temeinică și o să vă încarce de energie pozitivă, foarte necesară la câtă muncă cere grădinăritul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dac-ai sti cum astept primavara!... Abia astept sa-i infig in pamant, sa-i aliniez la dunga!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu am oftat anul trecut dupa aracii aia frumosi si verzi. Investitia este mai mare, e adevarat, dar cred ca ii veti avea ani de zile. Iar daca este si obsesia ordinii in joc, va inteleg perfect. Sa fie frumos. Eu in primul an am cumparat de bambus - total niste porcarii, se rup imediat, apoi anul trecut am cumparat metalici dar taiati din bare mai lungi - au fost buni dar atunci cand au crescut rosiile mari si bogate in rod, le-au cam ranit tulpina. Pentru vara urmatoere, am alt plan, tot in ideea sa nu mai chinui atata cu legatul lor de araci si ele sa cada pe pamant (stii despre ce vorbesc) - vreau sa fac spaliere pentru rosii. Sper sa fie o idee buna si sa nu imi para rau. Si eu am programat pentru saptamana viitoare o vizita pe la Brico, Baumax si Dedeman, sa vad de niste tavite pentru rasaduri si cateva seminte. Prindem viata, ce mai. La noi in Constanta sunt anuntate 15 grade C saptamana viitoare, deci se apropie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Iulia, ati facut o investitie buna! Eu am araci dintr-astia de 4-5 ani, si-s tot "verzi" si sanatosi, cred ca o sa-si mai faca treaba inca pe-atatia ani de-aici incolo!
    Oare am inteles bine: ii faceti retea? Promiti c-o sa pui poze la lucrare ?

    RăspundețiȘtergere