duminică, 6 decembrie 2015

Nelamurire

Face ravagii, mai ales pe net, o noua forma de exprimare: cea de-a-ndoaselea.
Imi bat capul si nu inteleg de ce pare ca suna mai bine "O zi buna sa aveti!" decat "Sa aveti o zi buna!"?
Iarasi ma omoara "si"-ul folosit pentru a evita o cacofonie. Am citit undeva niste pareri ale unui academician care spunea ca, decat sa schimbi sensul frazei cu "ca si" in loc de "ca", mai bine cacofonia de o mie de ori. Greseala este mult mai mica. A ajuns lumea ca pune "si"-ul si atunci cand nu e nici o cacofonie. "Ca si prieten", in loc de "ca prieten"...
Asa cum spunea cineva celebru: NU EXISTA CACOFONIE CARE SA NU POATA FI EVITATA. Si cand spun evitata nu ma refer la rezolvarea pe care a gasit-o o prezentatoare de reality show care m-a asasinat cu "că ai mei colegi" ca sa evite sa spuna "că colegii mei".
Ca sa nu mai vorbin de faptul ca in cativa ani precis se va legifera si tampenia de a scrie cu doi de "i" atunci cand trebuie numai unul: "as dorii", "ai citii" etc.
As mai dori sa spun celor care se omoara sa foloseasca expresia "plange cu lacrimi de crocodil", ca asta nu inseamna "plange cu lacrimi mari, ca de crocodil", adica sufera rau de tot, ci inseamna exact pe dos: se preface ca plange!
Celor care spun "incontinuu" in loc de "încontinuu" vreau sa le spun ca asta inseamna exact pe dos: ei vor sa spuna ca procesul e fara intrerupere si ce iese este ca procesul are intreruperi, nu este continuu.

Incet, dar sigur, ajungem o natie de oameni care nu mai stiu sa vorbeasca si sa scrie corect in limba lor.

PS. Am scris intentionat nicio despartit. Nu vreau sa ma supun legiferarii prostiei. Cand sa va spune ca trebuie sa scriem "as dorii" in loc de "as dori" si "10 litrii" in loc de "10 litri", am sa fac la fel.

8 comentarii:

  1. Cum ne gandim noi la aceleasi lucruri in acelasi timp! Tocmai voiam sa spun despre substantivele cu doi de "i" sau un singur "i" si daca ai deschis tu subiectul, iti cer permisiunea de a continua.
    membri sau membrii, ministri sau ministrii se scriu cu un singur "I" cand nu este articulat si cu doi de "i" cand este articulat. Dar, de unde sa stie, el, daca e articulat ori ba? Simplu: pune substantivul la feminin si daca se potriveste cu "le" atunci e cu cu doi de "i". Ex: "am cunoscut niste ministri", "am cunoscut niste ministre" si "ministrii astia ne-au facut tara...", ministrele astea ne-au facut tara..." (stiu ca ministra nu este acceptat asa ca si doctora, dar, nah...). Sau: "doi membri de partid au ajuns in puscarie"ori "doua membre de partid..."." ambii membri ai unei ecuatii...", "ambele membre inferioare ale ..."
    Iar la verbe, doi de "i" au doar la forma perfectul simplu, niciodata altcandva, iar la infinitiv, desi se aude "i" tare, este unul singur. Ex: "dorii sa plec urgent" e ca "facui", dresai", iar "as dori sa plec cat mai departe", desi se aude "i" tare, nu merge dupa ureche :)
    Iulia, cat priveste contorsionarea frazelor, ma tem ca eu asa fac dar asta nu intentionat, pur si simplu asa imi vine. Si fiindca scriu cum imi vine, ca exprimare, nu pe ciorne, nu corectez, nu aranjez nimic dupa...Pentru asta sper sa fiu iertata :)
    Absenta acuzativului este peste tot pe televizor, deci nu mai avem scapare, iar "ca si" as vrea eu sa ramana doar in expresia "ca si cand"...stii tu, "te-astept ca si cand..." :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am uitat de conjunctiv si imperativ :"sa fii", "sa vii" si "fii tu ala..."
      dar e mult prea greu pentru mai varstnici, Iulia, nu pentru tineri, cred eu, fiindca, tot citind gresit ajungi sa nu mai stii cum este corect :(

      Ștergere
    2. Ba eu cred ca tocmai pentru cei tineri este cel mai greu pentru ca ei sunt cei care nu mai invata nimic in scoala. Ei sunt cei care cred ca scoala le dauneaza grav sanatatii.

      Ștergere
  2. Despre "ca si" s-a pronuntat si Teo Trandafir, iar trupa Taxi a scris chiar si un cantec: https://www.youtube.com/watch?v=fY_U79EwVXk
    In rest, sa nu te mai miri ca ajungem o natie de analfabeti, caci raul pleaca de la radacina (sistem educational prost, intentionat facut asa, ca sa fim un furnizor de mana de lucru necalificata ieftina).
    Ar trebui investigat daca e corect <>, sau se spune <>. Eu stiam ca varianta a doua e cea corecta.
    Opinez sa facem noi cum stim mai bine pe net (nici eu nu scriu "nicio", dar scriu cu a din a - n-am diacriticele la mine, apoi o sa incerc sa scriu si cu litera mare cand se cuvine, caci incepusem sa scriu si eu fara majuscule, ca am vazut ca se poarta si se iarta), ca in felul asta poate o sa ne citeasca si cei care nu stiu sa scrie si "se va lua" si la ei cate ceva.
    A! Nu mai frecventez de mult site-urile ziarelor de scandal, unde am vazut ca socializeaza o gramada de pupeze si pupazoi care scriu k in loc de ca, sau kiar, sau alte aberatii din secolul vitezei, chipurile. Asta mi se parea de neinghitit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum vreo cinci ani am incercat (zadarnic) sa o fac pe Gabriela Cristea sa foloseasca forma corecta a verbelor la mai mult ca perfect. Nu am reusit. Am insistat, dar nu s-a lasat, desi citise sigur ceea ce ii scrisesem (stiu asta pentru ca incepuse sa imi trimita reprosuri chiar sotul ei, Marcelino). I-am spus ca nu e corect "tu fusesei", "voi va jucaseti" sau "noi vazusem", ci "tu fusesesi", "voi va jucaserati" si "noi vazuseram".

      Ștergere
  3. In legatura cu sensul in care dorim sa folosim un cuvant, as vrea sa mentionez si eu despre "refula" care se foloseste gresit. Corect este "defula".

    RăspundețiȘtergere
  4. Acumaaaa ... ce sa zic, eu recunosc cinstit, DAR CU GROAZA, ca nu numai ca memoria m-a lasat foarte tare, ci si ca am uneori probleme in a-mi da seama ce e corect si ce nu. De pilda, ca Elisa mi-a amintit, chiar nu mai stiu sa pun corect numarul de litere "i" cand se conjuga "a fi" :((
    Ar trebui infiintat un curs de gramatica on-line pentru sclerozati :) (sau un curs on-line de gramatica? ... :)) )

    RăspundețiȘtergere
  5. Aveti foarte mare dreptate in cele scrise mai sus. Partea proasta este ca putini mai vad astazi rostul vorbitului corect, sa zic asa. E plin de inculti la televizor. Oamenii de succes nu au mereu cele mai inalte studii, asa ca....

    RăspundețiȘtergere