miercuri, 6 februarie 2013

Sperante la plic

Plicuri colorate, pline cu seminte, una mai motata ca alta. Fiecare graunta e o speranta pentru vara lui 2013. Inca ma fascineaza miracolul acestei mici seminte care se transforma intr-o planta inalta de 2 metri, incarcata de roade. Apoi e placerea programarii fiecarei brazde, fiecarui coltisor de gradina, fiecarui ghiveci. Ce-o sa pun acolo? Dar dincolo? Mai pot gasi un colt de curte cu 6 ore de soare direct pe care sa-l exploatez? Apoi cumpararea pamantului, paharele, etichetele... Si atunci cand luna e in faza de crestere, bang!, insamantarea. Zile de asteptare febrila, ochi de melc ca sa prinzi primul fir verde. Abia astept! Mai ales ca anul asta am de pe acum bucataria socrellei libera, orientare perfecta spre est, caldurica, asa ca n-am sa ma mai chinui in debara, cu paharele pe masina de spalat si pe congelator... Minitehnicus mi-a promis niste blaturi late pe toata lungimea ferestrelor, asa ca viitorul e roz. Sau verde crud. Ma gandesc serios sa stropesc pamantul de la inceput ca sa nu mai mucegaiasca asa ca anul trecut, cand mi-a topit jumatate de rasaduri. Un alt plus fata de anul trecut este ca avem acum dulapul pentru rasaduri de pe terasa. Imbracat in folie... perfect! Voi putea scoate plantutele mult mai devreme la aer si la calire. Nu ma voi mai trambala zilnic cu 200 de pahare afara-inauntru.



16 comentarii:

  1. la cate plicuri ai, mai ca m-as gandi ca tu cultivi asa, vreo 2 hectare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. frate, cate ai :))) parca iar te vad cu salata ta cu care m-ai innebunit toata vara :)
    tocmai mi-am dat seama ca nu am luat seminte de morcov. si nici galbenele. ihaaaa!! inca o tura in magazin!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat de multe ai!!! Sa-ti rasara toate si sa te bucuri de roadele lor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai, ca doar nu le-oi pune pe toate! Am unele de acum 2 ani, dar sunt inca in perioada de germinare. Mi-a mai adus si cumata-mea din Franta. In plus mai am seminte culese de mine din toate tipurile de cherry de anul trecut si din cele trimise de prietena mea din Germania. Sper sa iasa si astea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce faine sunt pozele! Eu am crezut ca ai pozat la magazin sau in piata, nu la tine acasa.... :D
    Mi-am cumparat ardei, fasole si salvie, ca astea nu aveam si niste rosii altfel decat ale mele si mai astept, de la Suceava, unele.
    Si eu voi cumpara pamant, draga Iulia, friindca nu am luat asta toamna compost din gramada, nu stiu cum de mi-a scapat si s-a dovedit ca daca nu am pistonat destul...nu s-a facut. Oare care pamant de cumparat nu are ingrasamant chimic in el? Si daca are, cee, 'om muri din asta?!
    Succes la rasaduri, draga mea !

    RăspundețiȘtergere
  6. Mult spor la treaba,ca vei avea destula :P
    Arata minunat toate plicurile asa asezate :P Parca ne mai vine inima la loc cand ne gandim ca primavara bate la usa:P

    RăspundețiȘtergere
  7. fa-ti aprovizionare cu ceai de musetel! sa-ti pulverizezi la cateva zile rasadurile.
    are efect garantat impotriva "caderii"rasadurilor, a mucegaiurilor si altor surprize dint-astea neplacute!

    RăspundețiȘtergere
  8. da stiu ca ai vreo doua seminte! le-ai luat pe toate de pe raft? nici nu-ti dai seama ce ma bucur cand vad ca mai au si altii aceeasi problema:) cam atatea am si eu. da stii cat are gradina mea? 250 mp mari si lati. pur si simplu nu ma pot abtine sa le cumpar! ma mananca palmele sa incep semanatul. dar eu stau mult mai in nord, si cum solar nu am, mai astept putin. ce pot sa-ti urez, decat...spor la semanat si realizari pe masura sperantelor. irina

    RăspundețiȘtergere
  9. Da stiu ca si tu esti una :) Cate hectare vrei sa plantezi sau ai facut pozele la magazinul de seminte :) Spor la semanat, ca se pare ca ai multa treaba la cum arata pozele.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu ma pot abtine. Cumpar mai mult decat pot planta. Am mai si primit, am sa mai si dau rasaduri... De exemplu, soacra mea, care in fiecare vara se muta la tara si cultiva si ea de toate, are multe din rasaduri tot de la mine.

    RăspundețiȘtergere
  11. Wow
    M-am plimbat cu mouse-ul(pret de vreo cateva minute) intre poze si zau ca mi s-a facut dor de dus la cumparat de seminte :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Ti-ai deschis magazin? Pai tie iti trebuie o camera separata doar pentru plicuri, deci elibereaza si dormitorul "socrelei". Bine, si eu am cateva, ca se pare ca suferim de aceeasi boala. Chiar azi am comandat cate ceva de pe net, ca sa fie. Cand dai startul la rasaduri? Ca am vazut ca lumea a inceput deja, si mi-e teama sa nu raman chiar ultima. Eu ma gandisem ca pe la sfarsitul lunii, dar nu stiu ce sa zic cand vad atata freamat. Ma mai sfatuiesc si eu cu voi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate am invatat si eu, trebuie puse pe faza de crestere a lunii. Adica 15-23 februarie. Daca nu, atunci in martie. In ceilalti doi ani le puneam in martie, pentru ca nu aveam unde sa le pun cand se mareau. Anul asta, insa, dat fiind ca am loc destul, le voi pune din februarie.

      Ștergere
    2. Anul asta in februarie primele doua patrare sunt intre 10 si 24 februarie, doua saptamani creste Luna si doua saptamani scade.Asta de pe AstroInfo...

      Ștergere
  13. Aoleu, ce e aici de plicuri si pliculete, parca-i Ghiseul postal gradinaresc.
    Timp si vreme buna iti urez, sa te bucuri de ele, toate la un loc, si fiecare in parte, sa-ti umple camara si sufletul!

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa rasara tot ce pui si sa-ti creasca rasadurile ca-n poveste ! Ai rezerve pentru viitor , Iulia :)

    RăspundețiȘtergere