Dupa opinteli diverse, se pare ca am stopat boala rasadurilor, dar le-am si facut sa stagneze destul de mult timp. Semintele noi au scos capsorul din pamant, dar sunt tot firave. Cele care erau deja iesite nu mai cresc aproape deloc de la stropirea cu fungicide. Ma multumesc deocamdata cu faptul ca nu le mai gasesc cazute.
Intre timp ne-am facut de lucru prin gradina si ideile noastre de peste iarna incep sa se materializeze. Minitehnicus s-a intrecut pe sine si mi-a mesterit din cornier niste rafturi pe care am sa scot rasadurile pe la jumatatea lui aprilie, iar la vara am sa pun ghivece cu tot ce mi-o mai trece prin cap... Solarul e in top si ceapa verde e de toata frumusetea. Ridichile au iesit si ele. La fel si salata. Din pacate tot efortul meu de a pune etichete cu ce si unde am semanat s-a dus pe apa Sambetei, pentru ca markerul s-a decolorat la soare in nici o luna. Acum, Dumnezeu cu mila... ca eu nu mai stiu ce si unde am semanat...
In alta ordine de idei, ne luptam cu pisicile vagaboande. Toata lumea vorbeste despre cainii vagabonzi, dar nimeni nu spune nimic despre pisici. Macar un maidanez nu-ti intra in curte, pe cand o nesimtita de-asta de pisica iti face praf toata munca. Nu e brazda de pamant sa nu o fi prapadit-o! M-au innebunit! Am ajuns sa le prind in cusca de vulpi si sa le dau drumul in alte cartiere!!!!! Dupa ce prind 2-3, vreo luna e liniste si pace. Pana la prima ploaie, ceva, cand li se duce mirosul si marcajele cu urina si apar altele care vor sa acapareze locul. Am incercat sa stropesc cu otet, cu parfum, cu tot ce mi-au spus unii si altii... degeaba! Pana nu le prinzi si nu le duci atat de departe incat sa nu se mai intoarca, n-ai facut nimic! Anul asta mi s-a strecurat o prapadita de-asta in solar. Prinsesem atat de strans folia incat nu intelegeam cum e posibil sa se intample asa ceva. Si totusi.... Mi-a calcat in picioare ridichile, salata, ceapa... Am pus mazare si a doua zi aveam cateva cuiburi rascolite cu boabele afara.
Pentru ca veni vorba de mazare: am pus-o pe toata si la fel si fasolea oloaga. Anul trecut am facut eu cateva cuiburi pe langa pomiii din gradina. Acum Minitehnicus a mesterit niste ronduri in jurul pomilor, apoi a completat cu pamant de flori si mie mi-a ramas numai partea cea mai placuta: plantatul. Mi-a mai ramas fasolea urcatoare. Maine pun topinamburul in gradina si morcovii in ghivecele adanci. Vreau sa pun si cartofii cei speciali in niste saci, afara, dar parca mi-e frica sa nu fie prea rece pentru ei. Poate imi da cineva o indicatie: cum ar fi mai bine?
prea rece este pentru fasole si cartofi- cald este pentru nerabdarea ta--rabdare, sanatate si bucurie in gradina!
RăspundețiȘtergereAoleu! Fasolea oloaga am pus-o aproape pe toata. N-am stiut ca e prea rece pentru ea.
ȘtergereSi daca pisicile alea aveau stapan? Le-ai trimis tu asa la plimbare fara nici o remuscare?
RăspundețiȘtergereBineinteles! Stapanii trebuie sa-si tina animalele in curtea lor. Daca le lasa sa plece si sa umble creanga, atunci ele devin niste animale vagaboande. Li se poate intampla orice: sa la calce o masina, sa le schingiuiasca vreun descreierat... Eu cred ca aceia care se considera stapanii unui animal au RESPONSABILITATI. Asta nu se intelege in Romanica. La noi, stapanii de animale la care te referi tu sunt fericiti ca pisicuta lor este educata si nu face caca si pipi la ei in curte. Nu ii intereseaza ca animalul isi face totusi nevoile undeva: in gazonul meu si la usa mea de la intrare. Am oameni pe strada care isi scot cainele dimineata la plimbare si lasa animalul sa faca caca si pipi in portile vecinilor. Li se pare ca e OK atata vreme cat mizeria nu este la poarta lor.
ȘtergereMa rog: vorba lunga, saracia omului: nu ma simt vinovata cu nimic daca schimb domiciliul unei pisici. Era un animal liber, este si acum tot un animal liber. Nu o omor, nu o schilodesc, nu o bat. Din contra: ii dau o masa buna, o plimb cu masina si, daca are noroc, nimereste intr-un cartier cu oameni mai bogati ca la noi. Cate pisici n-am dus in Cotroceni si la Sosea!...