miercuri, 3 aprilie 2013

Compostiera: o reusita totala

Ieri am desfacut compostiera. Cu aceleasi sperante ca si cele de anul trecut, dar - de data asta - cu inima mai stransa. Primavara trecuta, dupa un an de adunat si de fermentat, am desfacut lada crezand ca o sa avem o groaza de compost. Nu a fost asa. Abia am adunat cateva galeti ca sa le punem pe noul sant, al patrulea. Am pus totul la loc si anul trecut am umplut-o iar cu tot ce-am avut la indemana. In plus am pus coji de oua zdrobite.
Ei bine, anul asta a fost un succes total. Nici nu ma asteptam sa gasesc un pamant asa de bun, de maruntit, de gras... Minunat! Singura problema a fost ca in interior erau o groaza de plantute cu tije lungi, crescute mai mult la intuneric. Ne-am batut capul o groaza pana ne-am dat seama ce erau: corcodusi iesiti din samburi! (compostiera se afla chiar sub corcodus). Sper sa nu se prinda printre rosii si sa-mi dea batai de cap! Am fotografiat etapa cu etapa totul. Concluzii: ca sa fie bun, compostul (in conditiile de la noi din gradina) trebuie sa fermenteze doi ani, nu unul singur. Ramele, asa cum citisem deja pe net, nu se mai aflau in stratul maruntit, ci in cel de sus, in care inca mai aveau ce sa pape. Ador ramele! In copilarie nu-mi placeau deloc, iar acum... sa vedeti cum le cocolesc...

Vedere de sus, de pe terasa:
Imediat ce am terminat, a inceput ploaia.

10 comentarii:

  1. Super arata totul !
    A iesit un pamant de lux :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Vezi cum vin bucuriile una dupa alta?
    La teorie scrie ca dupa 3 luni se face compost dar trebuie cam asa: udat mereu, acoperit cu carton sa nu fie luminat de fiecare data cand mai adaugam resturi si de tasat se taseaza singur. Parca si la fund se pune un strat de cartoane si apoi vegetale, gunoi de grajd etc.
    Si noi am limitat o suprafata cam mare, dar ii tot spun maxitehnicului (hahaha) meu sa faca/puna o scandura, ceva care sa delimiteze doua spatii si numai in unul sa depuna gunoi, deocamdata.
    Cu sanatatea cum esti, Iulia draga? Eu...ma recuperez si dintr-o...viroza urata de tot, nu fac nimic in gradina si vremea ar fi buna, dar...asta e :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum imi tratez o gastrita. Nu sunt rau de tot, dar nici bine. Nu stiu ce s-a intamplat, dar parca au dat toate peste mine deodata. Vad ca n-o sa mai pot manca cruditati, ceapa, usturoi, fara apa minerala, fara aia, fara aia... Nici nu-mi pot imagina asa ceva.

      Ștergere
    2. Lasa ca asa am zis si eu cand mi-a zis ca am colita si canci castravete, rosii etc cruditati :( Pai, cum, zic? Eu cu astea traiesc ca astea-mi plac. Si nu tin niciun regim. Mi-am luat tarate de psilium care este fibra si m-am reglat (dar de un an nici de aia nu mai iau ca nu-mi place). Deci, gastrita=aciditate. Mananca si tu in paralel cu legume acide si din cele bazice, manaca cartof copt, avocado etc.
      Multa sanatate, draga mea!

      Ștergere
  3. Frumos proiect! Eu recunosc cu rusine ca nu am o compostiera, cu toate ca stiu prea-bine cat este de utila si benefica. Daca se face compostul abia in doi ani, ma gandesc ca ar trebui construita mai mare, nu? Foarte ordonata curtea voastra, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema e cat ai sa arunci in ea. La noi e mare, dar nu avem atata material cat sa o umplem. Am citit recent prin niste carti de permacultura ca poti sa cultivi arbusti gen gard viu numai in scopul de a avea material pentru compost. Sunt plante care cresc rapid si produc masa mare vegetala. Bineinteles ca un tocator de crengi ar fi si mai grozav, dar banii... eterna poveste...

      Ștergere
  4. Felicitari, un compost bun si de calitate dupa cum se vede dupa culoare. Timpul depinde de modul in care sunt aranjate straturile de resturi si de combinatia verde/maron pe care o faceti. Daca se pune gunoi de grajd( ma refer la balegar de vaca, cal, sau macar gunoi de la gaini) si se amesteca de 2 ori pe luna perioada de maturare este mai mica. Weekend placut va doresc cu soare si putina caldura tocmai buna pentru gradinarit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate noi nu avem gunoi de la animale si nici in imprejurimile Bucurestilor nu stim pe nimeni de la care sa luam. Ar mai fi varianta care i-ar da pe spate pe cei de la tara de la sotul meu (in judetul Buzau): sa aducem de-acolo. Cand le-am spus verilor lui au zis ca am innebunit. Ei se lupta sa fie oraseni, iar noi ne luptam sa fim tarani...

      Ștergere
  5. Si eu mi-am propus, intr-un viitor nu foarte idepartat, sa fac compost. Problema este ca eu stau la bloc in sectorul 1. ha!ha!ha! Ei bine, la tara in Teleorman vreau sa incerc, dar trebuie sa studiez inainte.

    RăspundețiȘtergere
  6. Magazinul online LuckyAgro pentru sisteme de irigatii va sta la dispozitie cu o gama variata de produse profesionale, dedicate pentru sisteme de irigatii rezidentiale si comerciale,folii

    RăspundețiȘtergere