vineri, 6 aprilie 2012

Ninge cu petale de corcodus

Parca in nici un an nu a fost mai frumoasa ninsoarea asta de primavara.
Pata asta mare din mijlocul fotografiei este o petala in zbor.

Minitehnicus a acceptat sa mai faca inca un sant anul acesta (al patrulea). Si-a pus sfoara, ca sa fie drept... E un perfectionist, ce mai! Probabil ca se va apuca de sapat abia saptamana viitoare, pentru ca maine pleaca la tara, la Buzau. Socrella mea sta acolo in fiecare an, cam de la vremea asta pana prin octombrie si se ocupa de casa si gradina de acolo. Minitehnicus are treaba grea: trebuie sa sape gradina de la tara, pentru ca si acolo se pun legume de toate felurile. Nu-l invidiez... O sa vina rupt, iar eu o sa-l pun sa bata covoarele...
De luni o sa incerc sa repic ce se poate ca sa mai salvez cat de cat situatia. Dezastrul e la cote mari. Nici nu vreau sa mai povestesc, ca m-apuca nervii. Habar n-am cate plantute voi reusi sa pun pana la urma in gradina... Probabil ca voi mai cumpara rasaduri din piata... ce sa fac?... Trebuie neaparat sa le schimb total pamantul, pentru ca de la asta a inceput totul. Am sa le pun ca anul trecut in pahare, am sa le pun in bucataria soacra-mii, unde e foarte lumina si sper s-o ia din loc alea care s-or mai salva.
Am pus pe terasa si doi saci cu cartofi. Nu mai stiu soiul. Pana la urma le-am incurcat de-a binelea.


Daca e insa ceva care-mi bucura sufletelul, aia e ceapa (manca-o-ar mama pe ea!):

Salata si ridichile se maresc si ele pe zi ce trece:

7 comentarii:

  1. Ce au patit rasadurile tale? Ca si o parte dintre rosiile mele au murit, dar am gasit explicatia si am corectat. Li s-au inegrit tulpinile, s-au inmuiat si apoi au murit.
    Sfoara aia este intr-adevar deosebita si plina de promisiuni!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai ca am ras cu lacrimi la remarca ta cu sfoara plina de promisiuni. Desi ai foarte mare dreptate. Acolo se vor lafai niscai vinete si ardei probabil. Inca nu m-am hotarat. Mai am si niste seminte de broccoli mov pe care inca nu le-am pus la incoltit. Poate si ele ar sta bine acolo. Stiu ca le trebuie mult soare, dar la noi e greu de gasit. Oricum, sa stii ca fata de anul trecut, cand am facut primele 3 santuri, si cand Minitehnicus era convins doar pe jumatate de eficienta lor, anul asta a mers ca in branza: imediat ce mi-am exprimat parerea ca am mai putea face unul, s-a si conformat!

      Ștergere
    2. Rasadurile merg din rau in mai rau. Le-am pus in pamant luat de la Leroy Merlin, special pentru legume si mucegaieste. Desi am stropit cu Merpan si Previcur, tot nu am stopat molima de tot. Unele au trecut peste, dar cele mai multe au cazut.

      Ștergere
    3. Ma bucur ca te-am facut sa razi. Dupa ce ti-am scris m-am gandit ca poate nu intelegi gluma mea si te superi, insa se pare ca suntem pe aceeasi lungime de unda. In legatura cu rasadurile, crezi ca este de la pamant? Si mie mi-au murit niste rasaduri de rosii, insa am ajuns la concluzia ca a fost din cauza mea - nu le-am apasat pamantul cum trebuie in jurul tulpinii si a ramas aer la radacina - in cateva zile din 140 de pahare mai aveam 100. Am remediat cu urmatoarea serie de plante si pentru ca acum am apasat mai tare, totul este ok. Mai gandeste-te, poate alta este cauza.

      Ștergere
    4. Am facut greseala dupa greseala si vad ca nu ies din cercul asta vicios. Mai intai le-am pus intr-un pamant prost, desi scria pe el ca e special pentru legume. Un pamant care mucegaieste. Au inceput sa-mi cada plantutele. Am stropit cu fungicid. Am stopat partial. Plantele stagneaza dupa tratamentul asta. Si atunci mi-a venit o idee tampita: ca sa o ia plantutele din loc am pus cateva granule de ingrasamant Biol 555. Dupa vreo saptamana au inceput iar sa cada unele. Si atunci le-am mai facut o stropeala cu fungicid. Greseala fatala. A doua zi, pe toate granulele de Biol inflorise mucegaiul ca o vata. Am crezut ca mor. Nici nu stiu ce sa mai fac. Unele sunt bune de repicat si maine o sa ma apuc de treaba (azi sunt Floriile si nu pot), dar altele sunt prea mici pentru a fi deranjate. Cred ca situatia este "scapa cine poate".

      Ștergere
  2. Asta este viata de iubitor de legume- ne inalta si ne coboara in acelasi timp,- importanta este placerea si bucuria legumei culese- prin ele avem o masa implinita- ca si o viata...
    bine pe mai departe...!

    RăspundețiȘtergere
  3. Fulgii de corcodus sunt superbi! La noi abia incep sa-si dea drumul mugurii, asa ca pana sa ninga cu flori, mai este mult, mai ales ca azi ploua si e frig, iar pentru maine se prevede aceeasi situatie. Stiu ca nu iti este usor, dar iti este bine si frumos! Sa ai noroc de noile rasaduri si spor la toate cate le ai de facut!

    RăspundețiȘtergere