joi, 7 iulie 2011

Tot despre udat


Procedeul e simplu de tot: se cumpara furtunul asta care are duze din 30 in 30 de cm. Minitehnicus nu s-a lasat si a desfacut una ca sa se lamureasca el de ce picura si nu stropeste. In sine, procedeul e simplu: se disipa energia apei pe niste canale multe si mici si, in momentul in care apa ajunge la gaurele (4 la fiecare duza), nu mai are energia initiala si nu mai tasneste, ci doar picura. Asa se poate cauta si pe net: "furtun de irigare prin picurare".


Minitehnicus a insirat pur si simplu furtunul in lungul santurilor, fara intrerupere. La un capat scot pistulul din furtunul obisnuit si il bag in mufa portocalie (mufa-conectare rapida cu stop ... asa cica-i zice), iar la capatul celalalt se pune tot o mufa de-asta (la mine e verde in poze). Din pacate nu a tinut "stop"-ul si a trebuit s-o indoim pur si simplu...

 

Furtunul e prins din loc in loc in dreptul aracilor ca sa nu-l luam in picioare cand mai umblam pe-acolo.

Noua ne foloseste sistemul, pentru ca avem santurile alea facute de la un cap la altul si nu avem nevoie sa curga apa chiar in dreptul plantei... Poate sa fie si putin mai alaturi ca n-are nimic. Oricum, si atunci cand udam cu furtunul, udam mai pe alaturi, ca sa nu sara apa pe ele si udam pana era tot santul cu pamantul ud bine de tot. Acum ii dam drumul seara si curge toata noaptea (exact cum se si recomanda, de altfel). Dimineata inchidem de la clapeta si gata!


Furtunul costa 1-1,50 RON/m, ceea ce nu e prea mult. Exista si mai scumpe, functie de cati litri pe ora curg la o duza. Al nostru e de 2 l/h.  Noi am luat sa ducem si la tara. La sfarsitul asta de saptamana mergem si il montam si acolo. Am sa fac fotografii sa va arat.
Daca vreti sa udati numai la anumite plante, trebuie luat un furtun un pic mai scump, la care exista niste "T"-uri pe care le puneti unde vreti, la fiecare planta in parte. Piesele astea insa costa suplimentar.

Un comentariu: