duminică, 29 aprilie 2012

Un necaz nu vine niciodata singur

Credeam ca am scapat de suparare cu rasadurile... Nici vorba! Ieri, cele mai falnice rosioare din pahare au inceput sa se usuce putintel pe la varful frunzelor. Castravetii la fel. Am analizat problema si am decis ca e o ciuperca. nu sunt sigura care, dar nici nu mai are importanta. Le-am rupt toate frunzele care incepusera sa se decoloreze pe margine si azi dimineata le-am stropit cu fungicid. Cu Bravo. Sper ca le-am lecuit, ca altfel o iau razna.

5 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Se pare ca am stopat la timp. Vad ca de atunci nu a mai aparut nici o frunza ofilita. De anul trecut am invatat ca trebuie sa fii pregatit cu substantele ca sa dai imediat dupa o ploaie cu mana sau cum mi s-a intamplat mie acuma: din senin s-au imbolnavit! Daca pierzi timpul cu cautatul pe net, cu mersul la farmacia fitosanitara... etc., risti sa se agraveze problema. Anul trecut mi se umplusera ardeii de niste purici negri si am zis: lasa, sa nu-i dau cu nimic, poate le trece, poate ii spal eu mai bine cu furtunul... Sanchi! Am stat 2 saptamani fara sa fac nimic, puricii mi-au mancat mugurii din varful ramurilor si m-am trezit ca nu mai aveam decat o planta cu frunze: ardeii ioc! Si tot la insecticid am ajuns, iar ardeii au luat-o de la zero.

      Ștergere
  2. Te felicit pentru darzenie si pasiune. Altfel... in gradinarit asta este...se mai intampla si dezamagiri.

    Am stat intr-un an intr-o localitate de munte unde pamantul cultivabil era foarte pe sponci si strict pe langa casa. Am prins in cele 7 zile cat am zabovit pe-acolo o ploaie care a strivit si maturat tot. Era a treia oara cand oamenii o luau de la capat cu gradina. Un soi de rezistenta construita in timp nu-i lasa sa analizeze prea mult cat sunt de nefericiti. Se apucau imediat de treaba, sa mai aiba timp sa se mai faca ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da' ce dezamagiri!!! Mie mi-a placut de Elisa care zicea celor care o certau ca stropeste legumele ca atunci cand iti vezi distrusa toata munca inceputa din iarna cu semincioarele, cu rasadurile, cu plantatul in gradina, cu plivitul, cu copilitul, cu legatul cu udatul etc., ai stopi cu orice numai sa le salvezi si sa nu ti se distruga tot!
      Cu grindina insa n-ai cum sa te pui! Iti distruge tot!
      Ieri am observat ca toate steviile aveau pete pe ele. Ceva ce n-am gasit nicaieri pe net: Pe fata frunzei un cerculet negru, inconjurat de unul galben si pe urma de altul rosu. Pe spatele frunzei era un fel de excrescenta albicioasa, ca un puf, dar tare si umflat dedesubt. Parca la Elisa am citit ca asta e o viroza si ca e periculoasa, pentru ca nu ai ce sa-i faci. Am rupt toate, toate frunzele si le-am aruncat. Ar fi culmea sa mi se imbolnaveasca iar!!!

      Ștergere
  3. Iulia, ce tot zici tu aici? Despre ce-i vorba,despre capsuni? Caci,eu la capsuni am zis de patarea rosie, nu la tomate :(
    Aia descrisa de tine este o ciuperca de tip mucegai (pe dosul frunzei) si nu am avut, asa ca nu stiu ce sa zic, cu ce dispare. Trebuie sa intrebi cand cumperi substantele, posibil ca vanzatoarea sa fie de meserie si sa stie ce sa-ti dea.
    Da, iubita, asa ziceam celor care ma certau ca stropesc capsunii , fiindca erau atat de desi, ca un gazon si dupa multa ploaie era normal sa se strice recolta, deci stropeam, insa acum ii am rari, in cuiburi si nu-i voi lasa sa se inmulteasca, le rup tijele care vor sa faca stoloni.
    Ha, ha, ha ...acum eu va cert pe voi ca de ce stropiti ca eu am cotit-o :))))Nu-i nostima viata asta?!

    RăspundețiȘtergere